Oferujemy usługi dietetyczne między innymi w zakresie:

  • Dietoterapia cukrzycy
  • Dietoterapia chorób układu krążenia
  • Dietetyczne wspomaganie wątroby
  • Dietoterapia chorób układu pokarmowego
  • Dietetyczne wspomaganie leczenia chorób nowotworowych

Dietoterapia cukrzycy

W początkowych etapach rozwoju choroby dieta jest jedyną formą leczenia cukrzycy. W miarę rozwoju tej choroby pozostaje najważniejszym czynnikiem wspierającym leczenie. Opiera się na zmianach mających na celu regulację stężenia glukozy we krwi. Odpowiednie żywienie umożliwia ustabilizowanie jej poziomu, a co za tym idzie spowalnianie i minimalizowanie ryzyka powikłań związanych z tą chorobą.

Dietoterapia chorób układu krążenia

Opiera się na zmianach mających na celu regulację poziomu stężenia cholesterolu i triglicerydów, obniżenie ciśnienia tętniczego krwi. Odpowiednio skomponowana dieta jest również w stanie wyeliminować problem anemii. Jest to podstawa profilaktyki chorób układu krążenia. Zapobiega nie tylko rozwojowi miażdżycy i innych chorób układu krążenia, ale również wzmacnia strukturę naczyń krwionośnych.

Dietetyczne wspomaganie wątroby

Problemy z wątrobą można zmniejszyć a nawet wyeliminować przy pomocy żywienia. Rezygnacja z niektórych szkodliwych nawyków żywieniowych jest w stanie wspomóc regulację lipidogramu, leczenie chorób zapalnych wątroby czy marskości wątroby. Pomożemy również pacjentom po cholecystektomii (wycięciu pęcherzyka żółciowego) w dostosowaniu jadłospisu do obecnego stanu organizmu.

Dietoterapia chorób układu pokarmowego

Grupa schorzeń, w których odpowiednie żywienie pełni rolę pierwszoplanową. Począwszy od problemów na tle dysfagicznym, chorobę refluksową i wrzody żołądka przez choroby wątroby i trzustki, a wreszcie choroby jelita cienkiego i grubego jesteśmy w stanie wspomóc leczenie, poprawić jakość życia i samopoczucie. Pomożemy również w przypadku diet eliminacyjnych związanych z chorobami na tle nietolerancji i alergii pokarmowych np. celiakia (choroba trzewna) czy nietolerancja laktozy.

Dietetyczne wspomaganie leczenia chorób nowotworowych

Modyfikacje diety są często nieuniknione podczas samego przebiegu choroby nowotworowej jak również mogą być spowodowane powikłaniami leczenia (radioterapia, chemioterapia). Odpowiedni plan żywieniowy jest w stanie zmniejszyć dyskomfort związany z chorobą i zapobiegać niedoborom, których ryzyko znacznie wzrasta.

  • Żywienie w alergiach i nietolerancjach pokarmowych
  • Żywienie dzieci i niemowląt
  • Żywienie osób starszych i chronicznie chorych
  • Żywienie w nowotworach (radioterapia, chemioterapia)
  • Żywienie w chorobach metabolicznych
  • Nadciśnienie tętnicze
  • Cukrzyca
  • Osteoporoza
  • Dna moczanowa
  • Zespół X
  • Otyłość
  • Hipercholesterolemia
  • Anemia
  • Chorób wątroby: marskość wątroby, stłuszczenie wątroby, zapalenie wątroby
  • Chorób układu krążenia: miażdżyca, niewydolność serca
  • Żywienia w chorobach autoimmunologicznych
  • Celiakia
  • Nadczynność i niedoczynność tarczycy
  • Choroba Hashimoto
  • PCOS – zespół policystycznych jajników
  • Choroba Leśniowskiego - Crohna
  • Reumatoidalne zapalenie stawów
  • Żywienia w chorobach układu pokarmowego
  • Wrzody żołądka
  • Chroba refluksowa
  • Zgaga
  • H.Pylori
  • Wzdęcia
  • Zaparcia
  • Wrzodziejące zapalenie jelita grubego
  • Zespół jelita nadwrażliwego
  • Dysfagia
  • Żywienia w chorobach nerek
  • Kamica nerkowa
  • Zapalenie nerek
  • Niewydolność nerek
  • Żywienia po zabiegach
  • Operacje bariatryczne
  • Resekcja żołądka
  • Resekcja dwunastnicy
  • Resekcja trzustki
  • Cholecystektomia
  • Stomie jelitowe
  • Żywienie w chorobach dermatologicznych
  • Trądzik
  • Łuszczyca
  • Atopowe zapalenie skóry
  • Cellulit
  • Nadpotliwość
  • Żywienie w chorobach o podłożu psychicznym, psychologicznym i zaburzenia odżywiania
  • Depresja
  • Bulimia
  • Anoreksja
  • Zespół kompulsywnego objadania się
  • Przewlekły stres
  • Żywienie w schorzeniach układu płciowego
  • Wspomaganie płodności
  • Problemy z miesiączkowaniem
  • Menopauza
  • Andropauza